Historien om The Viking Museum

Från idé till verklighet

Från idé till verklighet

Idén till The Viking Museum kom av det stora internationella intresset för vikingatiden samt det faktum att det finns ett behov av att kunna uppleva vikingatiden på ett snabbt, modernt och intressant sätt, fortfarande utifrån en korrekt berättad historia. Utifrån detta har man format ett mycket erfaret och kreativt team som tillsammans skissat fram konceptet som kommer sätta vikingarna på Stockholms karta.

Initiativtagarna består av Staffan Götestam, ansvarig regi och manus, vd Ulf Larsson, LG Nilsson, ansvarig för gestaltning och scenografi samt Fredrik Uhrström, arbetande styrelseordförande. En av båthallarna i Wasahamnen på Djurgården fanns för uthyrning och projektet började därmed ta fart. Näste man att göra entré i projektet blev Björn Sundeby som finansierade en förstudie. LG Nilsson och Fredrik Uhrström fick därefter kontakt med Olof Stenhammar som ville vara med på resan tillsammans med entreprenörerna Per Falck och Hans Olofsson. Även investmentbolaget Vator Securities såg möjligheterna i projektet och bidrog till den slutgiltiga finansieringen som behövdes för att idén skulle bli verklighet.

Invigningen

Utställningen stod klart i april 2017 och invigdes högtidligt i närvaro av H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia.

Initiativtagare & Styrelse

Tidigare vd på Junibacken. Ulf Larsson har arbetat som vd, vice vd och finanschef i över 25 år inom besöksnäringen. Tidigare var Ulf Larsson bl.a. vd för Gröna Lund, Globenarenorna och koncernchef för Parks & Resorts Scandinavia.

Ulf Larsson

Initiativtagare/Projektets VD

Grundare av och styrelseordförande för IST AB, ett av Nordens största IT- och kunskapsföretag inom skol- och lärandeområdet. Björn har sedan 20-årsåldern varit något av en serieentreprenör och startat ett trettiotal företag, de flesta inom IT.

Björn Sundeby

Investerare

Etablerad storyteller, författare och föreläsare. Har arbetat med besöksmål som Sveriges Milleniumutställning på Disney World Florida, Siggesta Gård, Gustavsbergs Hamn och Fabriksområde samt Velamsunds Naturreservat.

LG Nilsson

Gestaltningsansvarig

Grundade Junibacken i Stockholm. Producent, regissör och dramatiker. Producerat och regisserat ett 40-tal pjäser och musikaler. Lång erfarenhet av att leda stora konstnärliga projekt och har regisserat och producerat i Köpenhamn, Moskva och Peking.

Staffan Götestam

Regissör

Grundade Junibacken i Stockholm som årligen har en omsättning på 68 miljoner SEK och circa 400 000 besökare per år. Han var vd för Junibacken i sex år och är idag aktiv oberoende konsult för tillväxtföretag och företag inom innovation.

Fredrik Uhrström

Styrelseordförande

Grundare av OMX (idag en del av Nasdaq), ekonomie hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet samt utvecklar och driver upplevelsegården, Siggesta Gård, Värmdö.

Olof Stenhammar

Investerare/Styrelsemedlem

Vd och ägare av SLG International som 2005 fick Stockholms Handelskammares Världsklasspris och är aktiva i 19 länder.

Per Falck

Investerare/Styrelsemedlem

F.d. familjeföretagare inom läkemedel och medicinteknik med Dosett som mest kända varumärke. Vinnare av Snapsvise-SM 2014.

Peter Thurell

Styrelsemedlem

Charlotte Stenhammar

Styrelsemedlem