Sommar på The Viking Museum

VARNING FÖR VIKINGAR!

Vikingarna på museet har fått värmeslag och hittar på aktiviteter varje dag från 10-14! På soliga dagar tar de sig utanför museet för att utmana folk på lekar, spel och kanske till och med en svärdsduell. Om det regnar och stormar ute så flyr de in i museets varma hörn där de spår i runor, spelar brädspel och lär ut hur man spelar mungiga. ​

Om du vågar träffa vikingarna så ska du ha i åtanke att de är VILDA! Olika aktiviteter händer varje dag och eftersom vikingar inte kan skriva så bra så har de svårt att lägga upp ett tydligt schema. Men, de är mer än villiga att dela med sig av sin kultur och historia – så ställ frågor, testa aktiviteterna och fråga vad mer för roligt de kan tänkas ta fram. 

Vi på museet har lyckats övertala vikingarna att planera olika aktiviteter varje månad. 

Juni: Mytologi och magi

Varje Onsdag i Juni så kommer en völva att besöka museet från 10-14 och spå besökarnas framtid. Völvan berättar också gärna om gudar och myter för de som undrar och vill veta mer. 

Juli: Varornas väg 

Varje Onsdag i Juli kommer en vikingatida hantverkare att sätta upp en verkstad i museet mellan 10-14. Vill du göra ett läderarmband eller kanske bara pyssla ihop en liten vikingatida gubbe att ha som prydnad? Besök hantverkaren och prata om den stora hantverksindustrin som fanns i skandinavien under vikingatiden.   

Augusti: Sommarvarma Känslor 

Varje onsdag i augusti så kommer våra vikingar att känna ett litet pirr i magen, som att fjärilar har börjat flyga runt där. För att lugna sina känslor lite har de ordnat så att alla kan blota till Freja, kärlekens och fertilitetens gudinna. Det kommer alltså att gå att skriva ett litet kärlekskväde och blota, eller ge ett  brev till någon du tycker om! Kanske i runskrift?!
Vill man ha inspiration så pratar vikingarna mer än gärna om vikingatida kärlekskväden och skvallrar om olika kärleksberättelser från vikingatiden. 

September: Makt och politik 

Varje onsdag i september så kommer museet få besök av en vikingatida härskare. Härskaren kommer att sätta upp brädspel som denne vill utmana 2000-talets människor på. Att vara duktig på brädspel var viktigt för en vikingatida härskare. Det visade på att härskaren var smart och hade en talang för krig. Härskaren pratar mer än gärna om hur denne styrde sitt land och vad en härskare under vikingatiden alltid måste tänka på.