Ett hållbart museum

Hållbarhet är en naturlig del av vårt arbete på The Viking Museum och vi strävar ständigt efter att göra miljövänliga val i alla delar av verksamheten.

Material

Majoriteten av vår utställning är tillverkad från grunden av vår utställningsproducent och konstnär, Stefan Alexis, och den är till stor del byggd av återvunnet, naturligt material och målad med miljövänlig färg. Han har bland annat använt avsågade grenar och stammar från Djurgårdsförvaltningen som byggnadsmaterial i utställningen. Utställningsdelarna som behandlar arkeologi och resor i österled är tillverkade av material från naturen på Djurgården och, framförallt, från vår bakgård.

Vi arbetar med miljöcertifierat trä och istället för verkliga brasor använder vi artificiella eldstäder som drivs av vattenånga och LED-lampor.

Våra guider syr, lagar, virkar och väver sina egna tyger och tidstypiska kläder i stor utsträckning. Detta ger inte bara ett autentiskt intryck åt besökare, utan försäkrar även att kläderna är historiskt korrekta och kan användas i många år.

Självklart drivs även all elektronik i museet av fossilfri el.

Restaurangen

Vår restaurang Eld prioriterar ekologiska och närodlade produkter och menyn anpassas alltid efter säsongens råvaror. Vi köper vår dryck från lokala producenter och använder samma leverantörer som andra verksamheter på Djurgården, för att minimera transporter.

Restaurangen arbetar aktivt för att minska matsvinn. Vid våra julbord serverar vi till exempel vid bordet istället för att ha buffe, vilket har minskat matsvinnet med 75%.

Istället för vatten på flaska serverar vi kranvatten – med och utan kolsyra.

Restaurang Eld är även i färd med att utveckla en serie miljöcertifierade vattenflaskor och återanvändbara take away-behållare. Vi kommer även att ta bort våra displaykylar och installera kylar med dörrar för att spara el.

Butiken

Museibutiken har alltid haft som syfte att samarbeta med småskaliga producenter som fokuserar på ekologiska, närodlade, miljövänliga och ansvarsfullt tillverkade produkter. En av våra leverantörer, Grävling, kokar till exempel sin egen tjära när de tillverkar sina tvålar och ljus. En annan, AlterHedens, har sin bas i Piteå och gör hemmagjord sylt av handplockade bär.

Flera av produkterna är noga utvalda för att stödja hållbara hantverkare, som tar socialt ansvar genom att förmedla produkter som tillverkas i mål och syfte att stävja fattigdom och utanförskap i utvecklingsländer. Våra tovade leksaker och ullprodukter till exempel, är enbart tillverkade av vatten, såpa och kärlek. Tillverkaren följer Fairtrades regelverk och stödjer kvinnor i Nepal.

Våra träleksaker är tillverkade av slitstarkt trä och är helt fria från kemikalier. De är inte målade, utan färgade genom kontrollerad eldning.

Social Hållbarhet

Alla människor har rätt till kulturupplevelser och vi arbetar ständigt med att förbättra tillgängligheten för olika grupper. Museet samarbetar bland annat med SFI, Kompis Sverige och Fryshusets sociala verksamhet Barn till ensamma mammor. Registrerade flyktingar har även fri entré till museet.

The Viking Museum och Restaurang Eld anordnar olika välgörenhetsevent där vi bjuder in våra leverantörer till att bidra med mat och gåvor. Till exempel har vi samarbetat med House of Ukraine Stockholm och organiserat en kväll för ukrainska mödrar och deras barn. Vi uppmuntrar alltid vår personal att volontärarbeta under dessa events.

Historia möter Framtid

För att vi ska finna balans i vår interaktion med naturen behöver vi bevara äldre sätt att leva och tänka, men samtidigt vara progressiva och förnyande.

På The Viking Museum tror vi på en framtid där äldre traditioner, material och kunskaper kombineras med innovativt tänkande och modern teknologi för att vi ska kunna möta samhällets behov av långsiktig hållbarhet.

Vi strävar alltid efter att bli mer hållbara och vi har flera planer för att göra museet ännu mer miljövänligt i framtiden.