På gång

På museet händer det alltid aktiviteter och annat härligt som tar dig tillbaka till vikingatiden. En del av det händer varje dag och en del mer speciella program sker bara ibland så håll ögat öppet så du inte missar något!

Följ oss reda på sociala medier om du inte redan gör det så du har koll! 

Augusti

I augusti är det tema kärlek! Museet kryllar av fjärilar i magen och sommarvarma känslor i gudinnan Frejas tecken. Precis som de andra temamånaderna så kommer det hända massvis med roliga aktiviteter. Varmt välkomna att spendera en kärleksfull augusti hos oss!

Kärleksbrev i runskrift

Varje onsdag 10-14 kommer man få möjlighet att skicka en fin hälsning till den man håller kärt och lyssna på kärleksberättelser. Ved vykort och andra tillbehör kan du posta ditt brev i runskrift till vem du vill. Man kan skriva fritt med hjälp av ett run-alfabet eller inspireras utav tidigare fynd och kärleksförklaringar från vikingatiden. 

Blota för kärleken

Varje onsdag i augusti kommer vi blota utanför museet klockan 14:00 (undantag den 3:e då det blir klockan 13:00 på grund av pride visning). Att blota innebär att man kan offra till gudarna för att få sin önskan beviljad. Oavsett om du är olyckligt kär, lyckligt kär eller bara i behov av lite extra säkerhet från gudarna så är det här ett bra tillfälle att hamna på kärleksgudinnan Frejas rätta sida. 

Pride guidade visningar

Under prideveckan kommer museet ha en extra visning utöver de ordinarie visningarna där vi åker till vikingatiden ur ett HBTQI+ perspektiv. Hur var det egentligen? Kön, normer, magi, kärlek och mera! Turen pågår måndag 1:a augusti – fredag 5:e augusti kl. 14:00. 

DAGLIGA GUIDADE VISNINGAR

10:30 Engelska

11:30 Familjevisning (svenska)

12:30 Engelska

13:30 Familjevisning (svenska)

14:30 Engelska

15:30 Svenska

16.30 Engelska 

Med reservation för förändringar.

Ute i det fina vädret

Nu under sommaren får även våra vikingar värmeslag och söker ut. Utanför museet kan allt möjligt hända! Vi har otroligt talangfulla vikingar som har mycket att visa upp. Allt från växtfärgning, göra pinnbröd och göra fantastiskt hantverk till stridskonst där får möjlighet att bli en riktig krigare.

Växtfärgning: 27:e-28:e Augusti 12:00-15:00

Följ oss på Instagram där vi ständigt uppdaterar om vad som pågår.

Sommarprogram

Under sommaren har vi ett tema varje månad! Genom temat så kommer vi lär ut, visa och göra. Under Juli när det är hantverksmånad får man möjlighet att skapa och lära sig från våra vikingar som är proffs på allt från textil, metall, läder och mycket mer. I Augusti är det kärleksmånad där man bland annat får  chansen att skriva kärleksbrev i runskrift.

Ragnfrids saga

Ragnfrids saga är en vikingafärd där du får följa med på en resa in i vikingatiden. Färden börjar på Frösala Gård hemma hos Ragnfrid och hennes man Harald. Därefter får du åka med på en resa och bevittna plundring i väst och trälhandel i öst.  Med ljud, ljus och stämningsfulla miljöer färdas du genom den 11 minuter långa färden som berättas av Ragnfrid själv.

Följ oss på sociala medier för att hålla dig uppdaterad på museets aktivitet!